Kuchnia hiszpańska zaliczana jest z całą pewnością do najpopularniejszych kuchni europejskich i swym zasięgiem obejmuje tradycje kulinarne wszystkich regionów współczesnej Hiszpanii. Kuchnia ta opiera się głównie na specjalnościach regionalnych, przyrządzanych z produktów charakterystycznych dla kuchni śródziemnomorskiej. W kuchni hiszpańskiej najczęściej królują ryby, owoce morza, warzywa, oliwa z oliwek, pikantne wędliny, jagnięcina przyrządzane na mnóstwo sposobów. Każdy z regionów tego kraju ma swoje potrawy, lecz bardzo często można je spotkać w restauracjach w całej Hiszpanii. Paella, tortilla, gazpacho czy tapas to najbardziej charakterystyczne smaki Hiszpanii, czyli tradycyjne potrawy, które zdobyły swoich miłośników na całym globie…
Tradycyjne potrawy i przysmaki kuchni kanaryjskiej.
Kawa Baraquito jest specjalnością na Teneryfie, można ją zamówić niemalże w każdym barze, restauracji czy na stacji benzynowej. To połączenie gorącego espresso, schłodzonego zagęszczonego mleka, kawałka skórki z cytryny, likieru 42 oraz pianki z mleka. Jeśli Barraquito zostało przyrządzone umiejętnie, można w nim wyraźnie odróżnić trzy warstwy: zagęszczone mleko, espresso i piankę. Całość można posypać cynamonem. Taka kawa to tylko na Teneryfie…
Sosy mojo rojo i mojo verde to niewątpliwie najczęstsze dodatki do potraw kuchni kanaryjskiej. Można je dodawać zarówno do ryb jak i dań mięsnych. W każdym sklepie można kupić gotowe sosy mojo rojo i mojo verde w słoikach lub mieszanki przypraw do tych sosów, to jedna z ulubionych „pamiątek z wakacji”. Samodzielne przygotowanie sosów, szczególnie czerwonego, jest bardzo łatwe, składniki wystarczy po prostu zmiksować. Sos zielony wymaga zdobycia świeżej kolendry (bywa w supermarketach)..
Paella to hiszpańska potrawa pochodzaca z Walencji i występująca w licznych odmianach. Oparta jest przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażonym i gotowanym na metalowej patelni z dwoma uchwytami. W zależności od odmiany paella może ponadto zawierać kawałki np. owoców morza, mięsa królika, drobiu i róznych warzyw. Podawana jest jako danie główne lub jako pierwsze danie. Zazwyczaj jada się ją na obiad – uznawana jest za danie zbyt ciężkostrawne na wieczorny posiłek. Paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym ją przygotowano. Często paella przygotowywana jest na wolnym powietrzu.
Chuleta de cerdo z grilla drewnianego zasmakują wszystkim miłośnikom wieprzowiny, są to kotlety wieprzowe z częścią żeberka, zamoczone w marynacie a potem pieczone.
Tortilla espanola zwana także tortillą de patatsa jest rodzajem pulchnego omletu, przyrządzanego z całych jajek z dodatkiem ziemniaków i cebuli. Podawana jest na wszystkie posiłki jako danie główne, lub pokrojona drobno i jedzona jako przekąska na zimno. Może zawierać kiełbasę, fasolę, grzyby lub szynkę a jako dodatek paprykę i pomidory. Powinna być miękka w środku natomiast na zewnątrz przypieczona i chrupiąca. W kraju Basków zawiera cebulę paprykę, pomidory i szynkę.
Przepyszne gambas a la plancha to krewetki grillowane z odrobiną oliwy z oliwek, pokropione sokiem z cytryny i doprawione solą morską. Niektórzy dodają także czarny pieprz. Krewetki muszą być podane zaraz po zdjęciu z grilla.
Do najpopularniejszych zakąsek należą tapas, mogą to być zarówno same oliwki jak tortilla espanola. Jamon serrano to małe kanapki z szynką, orejo – ucho wołowe smażone na głębokim tłuszczu to już wyzwanie dla odważnych, do przekąsek zalicza się także patatas bravas czyli ziemniaki smażone jak frytki oraz mariscos – owoce morza. Natomiast w San Sebastian jada się jeszcze drobniejsze od przekąsek pintxos. Większe od tapas są raciones do których można zaliczyć grillowane świńskie ucho, kalmary po rzymsku czy przepyszne kiełbaski w winie…Jedzenie na teneryfie

Reklamy